1. “Eu te plătesc. Trebuie să faci ce spun eu.”
Da, puteți plăti salariile oamenilor, dar asta nu înseamnă că sunteți stăpânul sau proprietarul lor.
O astfel de abordare, de multe ori denotă un leadership slab, denotă faptul că un conducător nu știe să folosească alte metode de comunicare pentru a obține implicarea și realizarea unei activități.
Sigur că această abordare este calea scurtă și poate fi eficientă pe termen scurt și foarte scurt, dar pe termen mediu și lung, cu siguranță nu este eficientă.
2. ”Nu vreau să ascult plângerile tale.”
”Ehei, crezi că subordonaților le place să asculte plângerile tale atunci când îți cer mărire de salariu și nu poți să le-o acorzi?”
A asculta plângerile subalternilor face parte din munca de conducător. De multe ori, aceste plângeri îți furnizează o cantitate apreciabilă de informații. Nu e plăcut să asculți plângerile altora, însă, poate transmite că îți pasă. Ca și metodă de comunicare în astfel de situații, se poate folosi feedback-ul, chiar și cel negativ.
3. Noi întotdeauna am făcut așa .
Dacă vrei să înăbuși inițiativa angajaților tăi, atunci expresia de mai sus este o modalitate bună.
Ca să nu mai punem la socoteală faptul că angajații pot să vină cu idei bune (și pe gratis).
Poate ei văd dintr-un unghi diferit lucrurile și poate le văd mai bine decât un șef.
Cel mai bun lucru pe care îl poate face un șef, este să-și încurajeze oamenii să aibă energia și motivația de a veni cu idei inovatoare.
De fapt, angajații care vin cu modalități mai bune de a face lucrurile, ar trebui să fie apreciați și recompensați (banii ar fi o recompensă bună).
4. Trebuie să reducem cheltuielile.
Această frază trebuie spusă doar în contextul în care reducerea cheltuielilor începe prin exemplul personal. Altfel, este destul de frustrant pentru oamenii din subordine să le reduci anumite beneficii sau cheltuieli și tu să continui în același ritm și în același stil.
Este o cale sigură spre ați demotiva oamenii.
5. Tu niciodată (sau tu întotdeauna)…
Expresiile absolute nu fac decât să nască o reacție spusă sau gândită (din parte celuilalt); o reacție de apărare ”Cum adică niciodată ……., dar atunci când …………..”
Aceste reacții nasc tensiuni, care pot duce chiar la conflicte.
Este de dorit a se folosi cuvinte și situații concrete.
Exemplu: ”Săptămâna trecută te-am rugat să-mi pregătești raportul și nu l-ai terminat” e mult mai bine decât ” Niciodată când te rog ceva tu nu faci (sau alte variațiuni ale acestei forme de exprimare).