5 EXPRESII PE CARE UN SEF NU AR TREBUI SA LE SPUNA

5 EXPRESII PE CARE UN SEF NU AR TREBUI SA LE SPUNA


1. “Eu te platesc. Trebuie să faci ce spun eu.”

Da, puteţi plăti salariile oamenilor, dar asta nu inseamna ca sunteti stapanul sau proprietarul lor.

O astfel de abordare de multe denota un leadership slab, denota faptul ca un conducator nu stie sa foloseasc alte metode de comunicare pentru a obtine implicarea si realizarea unei activitati.

Sigur ca aceasta abordare este calea scurta si poate eficienta pe termen scurt si foarte scurt dar pe termen mediu si lung cu siguranta nu este eficienta.


2. ”Nu vreau să ascult plângerile tale.”

Ehei, crezi ca subordonatilor le place sa asculte plangerile tale atunci cand iti cer marire de salar si nu poti sa le-o acorzi?”

A asculta plangerile subalternilor face parte din munca de conducator. De multe ori aceste plangeri iti furnizeaza o cantitate apreciabila de informatii. Nu e placut sa asculti plangerile altora insa poate transmite ca iti pasa. Ca si metoda de comunicare in astfel de situatii se poate folosi feedback-ul chiar si cel negativ .

3. Noi intotdeauna am facut asa

Daca vrei sa inabusi initiativa angajatilor tai atunci expresia de mai sus este o modalitate buna

Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca angajatii pot sa vina cu idei bune (si pe gratis).

Poate ei vad dintr-un unghi diferit lucrurile si poate le vad mai bine decat un sef.

Cel mai bun lucru care il poate face un sef este sa-si incurajeze oamenii sa aiba energia si motivatia de a veni cu idei inovatoare.

De fapt, angajatii care vin cu modalităţi mai bune de a face lucrurile ar trebui să fie apreciati şi recompensati (banii ar fi o recompensa buna)

4. Trebuie sa reducem cheltuielile

Aceasta fraza trebuie spusa doar in contextul in care reducerea cheltuielilor incepe prin exemplul personal. Altfel este destul de frustrant pentru oamenii din subordine sa le reduci anumite beneficii sau cheltuieli si tu sa continui in aclesi ritm si in acelasi stil.

Este o cale sigura spre ati demotiva oamenii.

5. Tu niciodata (sau tu intodeauana) ……

Expresiile absolute nu fac decat sa nasca o reactie spusa sau gandita (din parte celuilalt); o reactie de aparare ”Cum adica niciodata ……., dar atunci cand …………..”

Aceste reactii nasc tensiuni, care pot duce chiar la conflicte.

Este de dorit a se folosi cuvinte si situatii concrete Exemplu: ”Saptmana trecuta te-am rugat sa-mi pregatesti raportul si nu l-ai terminat” e mult mai bine decat ” Niciodata cand te rog ceva tu nu faci (sau alte variatiuni ale acestei forme de exprimare).