Echilibru viata munca

Multi antreprenori sau manageri se tem ca nu sunt eficienti sau ca nu au facut destul daca nu lucreaza in fiecare minut pe care il au la dispozitie si ca daca ar face altfel dezvoltareea afacerilor lor ar avea de suferit.
Am trecut si eu prin asta cand lucram de dimineata pana seara incontinuu.
Insa mi-am dat seama la un moment dat ca este emult mai eficient daca nu lucrez tot timpul, daca imi fac timp pentru mine insumi, pentru familie, sport, prieteni, hobby etc.
Elibereaza-te de teama de a nu face suficient.
Important este sa te concentrezi sa devi din ce in ce mai eficient astfel incat in 8 ore de lucru conentrat, focusat si prioritizat si cu unbun management al timpului si al delegarii da faci mai mult decat in 12 sau 16 ore de lucru.
Pare imposibil sa lucrezi mai mult in 8 ore decat in 12 sau 16 ore.
Asa este matematic este imposibil, Practic insa dezvoltandu-te ca lider si manager vei ajunge sa faci mai multe in 8 ore decat cineva care lucreaza 12-16 ore/zi (chiar daca acel cineva esti chiar tu.
Acesta este unul din cele mai provocatoare si mai dese puncte pentru care sunt solicitat pentru coaching.
Sigur lucrurile nu se intampla brusc si dintr-o data , adica daca pana azi ai fost obisnuit sa lucrezi 12-16 ore/zi nu vei putea trece imediat la o activitate de 8 ore si sa faci tot atatea lucruri ca in cele 12 ore
Unul din Secrete este sa gandesti in termeni de rezultate si nu de activitati. Sa iti construiesti agenda de lucru in functie de rezultatele pe care ti le doresti intr-o zi si nu in functie de sarcinile pe care le ai de facut intr-o zi sau o perioada.

De aceea este foarte important sa iti planifici si viata nu numai munca.
Sa iti rezervi timp in agenda ta zilica sau saptamanala pentru activitati care “iti incarca bateriile”, activitati care iti reseteaza mintea sau care te revigoreaza si sa te tii si de acele activitati.

Pune-te pe primul loc pe tine si nu afacerea ta!
Ai grija de tine , hraneste-te bine si sanatos si de cae ori este necesar pentru a fi sanatos nu doar de cate ori ai timp, ai grija de energia ta fizica si mentala, fa-ti timp pentru genul de activitati pe care le-am aminti mai sus.
Afacerea ta nu este viata ta, este doar un vehicul care te duce dintr-un loc in altul.
Si ca orice vehicul are nevoie sa fie condus de un conducator sanatos, cu energie, cu bune reflexe pentru diferite situatii.

As vrea sa amintesc aici o confuzie care se face adesea legat de sintagma Work-Life balance , adica echilibrul munca viata. Echilibru nu inseamana egalitate in ambele parti. Poti sa lucrezi si 10 ore/zi si sa ai un echilibru viata munca.
In plus munca poate sa nu fie perceputa drept munca si atunci nu mai putem vorbi de 8-10 ore de munca. Important este sa nu simti ca neglijezi aspecte din viata ta si ca afacerea ta se transforma in viata ta, ceea ar fi complet dezechilibrat si periculos in acelasi timp.

Daca e sa te pui pe tine pe primul loc ceea ce iti recomand cu caldura atunci ai grija sa te si tratezi ca fiind pe primul loc adica sa te si recompensezi tu pe tine. de multe ori suntem preocupati de recompensarea angajatilor nostri cand obtin rezultate bune sau de sarbatori, insa la noi nu ne gandim sa ne recompensam
Ce ar fi sa te gandesti si la tine de fiecare data cand vrei sa recompensezi pe cineva din echipa ta sau din familia ta? Cred ca si tu meriti la fel d emult dca nu si mai mult sa fi recompensat.

Nu uita in acelasi timp ca noi oamenii nu suntem masini (si acelea se mai strica si mai dau rateuri) adica nu putem avea randament maxim tot timpul. Permite-ti sa mai si scapi una alta din cand in cand fara a face un “capat de tara” din asta.
Ma intalnesc cu unii manageri sau proprietari de afaceri care imi spun Cristi eu nu dau rateuri niciodata, nu imi scapa nimic si dau randment maxim tot timpul.
Si asa este de multe ori, acei manageri au astfel de performante insa la locul de munca sau in afacerea lor dar nici nu constientizeaza cate le scapa sau ce rateuri dau in relatiii sau in familie.
Permite-ti deci din cand sa accepti ca nu esti masinarie ci doar om. (da stiu tu esti o masinarie, ca si eu sunt, dar cred ca ai inteles ce vreau sa spun.)

De obicei afacerile sunt pentru a genera profit.
De aceaia multi proprietari se lupta sa isi dezvolte afacerile, lucreaza 80 de ore /saptamana , se agita, se streseaza pentru ca toate lucrurile sa mearga bine.
E cazul insa sa privim altfel afacerile sa le privim din perspectiva unui “Lifestyle” pe care sa ni-l ofere.
Acest lucru presupune o noua setare a mintii de la mai mult profit la mai multa fericire.
O astfel de setare a mintii nu inseamna sa ai mai putin profit, dimpotriva poate insemna uneori sa ai mult. Aceasta setare insa ne va permite sa ne organizam altfle timpul, prioritatile, activitatile, relatiile, etc.