Mulți antreprenori sau manageri se tem că nu sunt eficienți sau că nu au făcut destul dacă nu lucrează în fiecare minut pe care îl au la dispoziție și că dacă ar face altfel, dezvoltarea afacerilor lor ar avea de suferit.
Am trecut și eu prin asta, când lucram de dimineața până seara, încontinuu.
Însă, mi-am dat seama, la un moment dat, că este mult mai eficient dacă nu lucrez tot timpul, dacă îmi fac timp pentru mine însumi, pentru familie, sport, prieteni, hobby etc.
Eliberează-te de teamă de a nu face suficient.

Important este să te concentrezi să devii din ce în ce mai eficient, astfel încât, în 8 ore de lucru concentrat, focusat și prioritizat și cu un bun management al timpului și al delegării, să faci mai mult decât în 12 sau 16 ore de lucru. Pare imposibil să lucrezi mai mult în 8 ore decât în 12 sau 16 ore.

Așa este, matematic este imposibil, Practic însă, dezvoltându-te ca lider și manager, vei ajunge să faci mai multe în 8 ore decât cineva care lucrează 12-16 ore/zi (chiar dacă acel cineva ești chiar tu). Acesta este unul dintre cele mai provocatoare și mai dese puncte pentru care sunt solicitat pentru coaching. Sigur, lucrurile nu se întâmplă brusc și dintr-o dată, adică, dacă până azi ai fost obișnuit să lucrezi 12-16 ore/zi, nu vei putea trece imediat la o activitate de 8 ore și să faci tot atâtea lucruri ca în cele 12 ore. Unul din Secrete, este să gândești în termeni de rezultate și nu de activități. Să îți construiești agenda de lucru în funcție de rezultatele pe care ți le dorești într-o zi și nu în funcție de sarcinile pe care le ai de făcut într-o zi sau o perioadă.

De aceea, este foarte important să îți planifici și viața nu numai munca. Să îți rezervi timp, în agenda ta zilnică, sau săptămânală, pentru activități care “îți încarcă bateriile”, activități care îți resetează mintea sau care te revigorează și să te ții și de acele activități.

Pune-te pe primul loc pe tine și nu afacerea ta!
Ai grijă de tine, hrănește-te bine și sănătos și de câte ori este necesar pentru a fi sănătos, nu doar de câte ori ai timp, ai grijă de energia ta fizică și mentală, fă-ți timp pentru genul de activități pe care le-am aminti mai sus.

Afacerea ta nu este viața ta, este doar un vehicul care te duce dintr-un loc în altul. Și ca orice vehicul, are nevoie să fie condus de un conducător sănătos, cu energie, cu bune reflexe pentru diferite situații.

Aș vrea să amintesc aici o confuzie care se face adesea legat de sintagma Work-Life balance, adică echilibrul muncă-viață. Echilibru nu înseamnă egalitate în ambele părți. Poți să lucrezi și 10 ore/zi și să ai un echilibru viață muncă. În plus muncă poate să nu fie percepută drept muncă și atunci nu mai putem vorbi de 8-10 ore de muncă. Important este să nu simți că neglijezi aspecte din viața ta și că afacerea ta se transformă în viața ta, ceea ar fi complet dezechilibrat și periculos în același timp.

Dacă e să te pui pe tine pe primul loc, ceea ce îți recomand cu căldură, atunci ai grijă să te și tratezi ca fiind pe primul loc, adică să te și recompensezi tu pe tine. De multe ori, suntem preocupați de recompensarea angajaților noștri, când obțin rezultate bune sau de sărbători, însă la noi nu ne gândim să ne recompensăm. Ce ar fi să te gândești și la tine de fiecare dată când vrei să recompensezi pe cineva din echipa ta sau din familia ta? Cred că și tu meriți la fel de mult dacă nu și mai mult să fii recompensat.

Nu uita, în același timp, că noi oamenii, nu suntem mașini (și acelea se mai strică și mai dau rateuri) adică nu putem avea randament maxim tot timpul. Permiteți să mai și scapi una alta, din când în când, fără a face un “capăt de țară” din asta. Mă întâlnesc cu unii manageri sau proprietari de afaceri care îmi spun: “Cristi, eu nu dau rateuri niciodată, nu îmi scapă nimic și dau randament maxim tot timpul. Și așa este de multe ori, acei manageri au astfel de performanțe, însă, la locul de muncă, sau în afacerea lor, dar nici nu conștientizează câte le scapă sau ce rateuri dau în relații sau în familie. Permiteți deci, din când în când, să accepți că nu ești mașinărie, ci doar om. (da știu tu ești o mașinărie, că și eu sunt, dar cred că ai înțeles ce vreau să spun).

De obicei, afacerile sunt pentru a genera profit. De aceea, mulți proprietari se luptă să își dezvolte afacerile, lucrează 80 de ore /săptămâna , se agită, se stresează pentru ca toate lucrurile să meargă bine. E cazul însă să privim altfel afacerile, să le privim din perspectiva unui “Lifestyle” pe care să ni-l ofere. Acest lucru presupune o nouă setare a minții de la mai mult profit la mai multă fericire. O astfel de setare a minții nu înseamnă să ai mai puțin profit, dimpotrivă, poate însemna uneori să ai mult. Această setare însă ne va permite să ne organizăm altfel timpul, prioritățile, activitățile, relațiile, etc.