Partea întunecată a oricărui individ, atunci când i se permite să treacă necontrolată, poate crea o personalitate rigidă și disfuncțională, care înăbușă creativitatea și afectează relațiile. Când astfel de caracteristici îi aparțin unui conducător, poate rezulta o persoană bombastică, care înstrăinează oamenii.
Liderul compulsiv
Liderii compulsivi simt că trebuie să facă totul singuri. Ei încearcă să gestioneze fiecare aspect al afacerii lor, refuzând adesea să delege. Deoarece nu au încredere în ceilalți, nu pot lăsa pe nimeni să-și asume responsabilitatea, restricționând astfel creșterea echipei lor. Liderii compulsivi au multe alte trăsături. Sunt perfecționiști care trebuie să urmeze rutine zilnice extrem de rigide și sistematizate și sunt preocupați de statut. Astfel, ei se străduiesc să-și impresioneze superiorii cu sârguința și eficiența lor și caută în permanență reasigurare și aprobare. Dacă echipa lor nu ține pasul, consideră că au eșuat. Spontaneitatea nu este încurajată, deoarece acest lucru afectează rutina. În ciuda acestei aparențe de control total, astfel de lideri sunt de cele mai multe ori extrem de nesiguri. Acest lucru poate fi rezultatul unei copilării în care le-au fost trasate așteptări nerealiste. Încercările lor de a păstra controlul sunt legate de încercările de a-și reprima mânia și resentimentele, ceea ce îi face susceptibili la izbucniri temperamentale.
Liderul narcisist
Liderii narcisiști sunt extrem de concentrați asupra lor înșiși. Viața și lumea se învârt în jurul lor și ei trebuie să fie în centrul a tot ceea ce se întâmplă. În timp ce își exagerează propriile merite, vor încerca să ignore meritele celorlalți sau vor căuta să le devalorizeze, deoarece realizările altor persoane sunt văzute ca o amenințare pentru propriul lor statut. Cel mai rău tip de lider narcisist nu poate tolera nici măcar un indiciu de critică, dezacord și are tendința de a evita ca iluziile de sine să-i fie spulberate, înconjurându-se de sociopați.
Liderul paranoic
Liderii paranoici consideră chiar și cele mai blânde critici ca fiind devastatoare. Sunt susceptibili de a reacționa urât dacă simt că sunt atacați, în special în fața altor oameni. Acest lucru se poate manifesta printr-o ostilitate deschisă. Această atitudine este rezultatul unui complex de inferioritate care percepe chiar și cele mai constructive critici, în mod greșit. Liderul paranoic se va proteja în relațiile cu alte persoane, deoarece nu dorește să se dezvăluie prea mult. Arătându-și punctele slabe, devine susceptibil de a fi atacat sau subminat. Pot fi profund suspicioși în privința colegilor care ar putea să le fure lumina reflectoarelor sau să le provoace poziția.
Liderul codependent
Liderilor codependenți nu le place să preia conducerea și, în schimb, încearcă să copieze ceea ce au făcut sau fac alții. Evită confruntarea și ar acoperi mai degrabă problemele decât să le facă față. Planificarea nu este punctul lor forte. În schimb, tind să reacționeze la orice le iese, în loc să acționeze pentru a modifica rezultatele sau pentru a atinge obiectivele. Prin urmare, liderii codependenți nu sunt lideri. Sunt reacționari și au obiceiul de a păstra informații importante doar pentru ei, deoarece nu sunt pregătiți să acționeze. Acest lucru poate duce în mod clar la rezultate slabe, deoarece faptele pertinente nu le sunt cunoscute celor care ar putea fi însărcinați cu luarea deciziilor.
Liderul pasiv-agresiv
Liderii pasiv-agresivi simt că au nevoie să controleze totul, iar când nu pot, le cauzează probleme celor pe care nu îi au sub control. Principalele lor caracteristici sunt faptul că pot fi: încăpățânați, intenționat uituci și intenționat ineficienți.