Obiceiurile sunt lucrurile pe care le facem fără să ne gândim prea mult, iar creierele noastre le iubesc!
Atunci când ceva devine un obicei, începem să facem acel lucru în mod automat, ceea ce înseamnă că nu trebuie să ne mai gândim la el, îl facem pur și simplu. Obiceiurile eliberează spațiul mental pentru ca alte lucruri să-ți ocupe mintea, motiv pentru care, după ce găsim lucruri care ne fac să ne simțim bine, continuăm să le facem pentru a le cimenta în rutinele noastre.
Cu cât avem mai multe obiceiuri, cu atât creierul nostru se poate concentra pe probleme și decizii mai importante. Obiceiurile sunt atât de puternice încât aproximativ 40 la sută din tot ceea ce faci într-o zi reprezintă un astfel de obicei.
Asta înseamnă că dacă dezvolți obiceiuri sănătoase, ai șanse mult mai mari de a obține sănătate, iar dacă obiceiurile tale sunt nesănătoase, atunci șansele tale sunt destul de slabe. Schimbarea obiceiurilor este cheia restructurării vieții.
Spre deosebire de obiceiuri, autoeducarea sau autocontrolul (privit ca fiind înfrânarea conștientă a obiceiurilor negative) necesită o mare cantitate de energie mentală, deoarece este direcția conștientă a acțiunilor tale și controlul impulsurilor tale, pentru a te ajuta să îți atingi obiectivele. Autocontrolul îți permite să rămâi concentrat pe îndeplinirea standardelor sau idealurilor care sunt aliniate la valorile tale și te mențin să acționezi în concordanță cu convingerile tale.
Când vorbim despre autocontrol, sau autoeducare, vorbim mai mult despre gestionarea emoțiilor tale. Sentimentele tale sunt cele ce îți determină impulsurile și alegerile, iar autocontrolul implică capacitatea ta de a-ți monitoriza sănătatea emoțională pentru a te asigura că emoțiile puternice nu influențează deciziile și acțiunile din viață ta.
A îți crea obiceiuri noi este ideal, dar până atunci este esențial să înveți să acționezi în moduri care îți servesc interesul cel mai bine și te ajută să obții bunăstarea emoțională, pentru că prin repetiții acestea îți vor deveni obiceiuri. Creierul tău face automat acest lucru, pentru că își dorește rutină și tipare automate care să consume mai puțin din capacitatea mentală.
Învață să îți îmbunătățești sistemele de autocontrol, pentru că asta te va ajută să îți schimbi obiceiurile în timp.