Atunci când vorbim în public, este esențial… momentul. Unde faci pauzele în timpul prezentării, este unul dintre aspectele importante ale menținerii atenției publicului. Împachetează asta cu umor și cu siguranță vei rămâne pe listă. Nu uita, însă, că râsul este extrem de dificil de obținut și atât de ușor de descurajat.

Momentul este esențial atunci când vorbim în public. Clișeul – “nu este despre ceea ce spui, ci mai mult despre modul în care spui”, chiar se aplică în vorbirea publică. Unde pui pauzele în timpul prezentării, este unul dintre aspectele importante ale menținerii unui public atent.  Încearcă, pe cât posibil, să menții contactul vizual cu publicul pentru un timp mai îndelungat, atunci când livrezi un discurs.

Mărimea publicului poate afecta sincronizarea. Când publicul este mic, cel mai probabil prezentarea va fi transmisă într-un timp mai scurt, comparativ cu cazul în care ne adresăm unui public numeros. Reacția unui public numeros va ajunge să fie ceva mai îndelungată. Credeți sau nu, liniștea e extrem de necesară în prezentarea dumneavoastră.  Poate părea ciudat, însă este unul dintre reperele unui prezentator bun. În mod ironic, acesta este un mod eficient ca publicul să-și mențină concentrarea asupra ta. Folosirea tăcerii adaugă acel “declic” atât de necesar, transformându-vă  într-un expert încrezător. Pauzele scurte sunt eficiente și utile și pentru a vă aduna gândurile.

Aceste pauze ar trebui să dureze de la o jumătate de secundă, până la două, oferindu-i astfel publicului șansa de a absorbi tot ceea ce primește. Vă poate ajuta, de asemenea, schimbarea inflexiunii din voce.

Pauzele sunt, de asemenea, un mijloc eficient dacă doriți să evidențiați ceva. Faceți o mică pauză înaintea oricărui cuvânt sau gând pe care doriți ca publicul să se concentreze și, cel mai sigur chiar veți obține asta.