Tips&Tricks – Cum să conduci și să influențezi oamenii

După mai bine de 15 ani de consultanţă şi training pot să afirm că în marea majoritate a cazurilor când vine vorba de lucrul cu oamenii, cele mai eficiente lucruri  pe care le poti face sunt:

  1. să schimbi lucrurile schimbându-te pe tine ca lider
  2. să schimbi modul în care te raportezi la oamenii din subordinea ta.

Da, știu că provocările prin care trec antreprenorii în această perioadă de pandemie sunt din ce în ce mai grele, dar eu cred cu tărie că fix acum este momentul să tragem și mai tare, să facem schimbări și să ne mobilizăm.

 

Șase Tips&Tricks pe care îi recomand

 

A conduce și a influența ține de practici, comportamente și mod de gândire. Așa că mai jos ți-am pregătit o serie de Tips&Tricks care eu zic că merită să le pui în practică.

#1 Cel mai eficient mod de a înțelege cum se simt ceilalți este să asculți ce au de spus.

Acest lucru trebuie făcut fără a judeca. Foarte des, echipele vor avea aceleași obiective ca liderii lor, dar, uneori, oamenii vor dori doar să știe că nu sunt văzuți ca niște roboți, care nu au nicio contribuție creativă.

#2 Chiar dacă angajații tăi lucrează de acasă este foarte important să îi ții conectați.

După cum știi, ca o echipă să functioneze și să fie productivă, membrii acesteia trebuie să aiba obiective comune, să se susțină reciproc, să comunice și să colaboreze. Doar astfel echipa își va putea atinge ținta, iar tu, te vei putea bucura de reușită. Tocmai de aceea îți recomand să îndemni oamenii să comunice prin mesaje video sau video conferințe. Vor face diferența.

De asemenea, și tu în calitate de leader, conectează-te video cu membrii cheie ai echipei tale, ajută din mai multe puncte de vedere. Programați-vă împreună cafele virtuale, pauze petrecute împreună astfel încăt să rămâneți conectați chiar și în acest context.

#3 Ca lider, nu te poți aștepta ca oamenii să înțeleagă exact ce îți dorești și de ce îți doriți.

Uneori, această lipsă de înțelegere este cea care provoacă probleme. Oamenii sunt curioși și funcționează mai bine atunci când nu sunt ținuți în întuneric.

#4 Respectul este ingredientul cheie al oricărei relații bune, iar acest lucru înseamnă respectul față de tine și față de ceilalți.

Ascultarea și înțelegerea autentică sunt modalitățile prin care poți arăta că respecți persoana cu care vorbești. Judecarea rapidă, bazată pe idei preconcepute sau prejudecăți, este opusă respectului. Nu toată lumea va răspunde în mod “100% perfect”, la ceea ce se întâmplă în jur.

Aici nu vreau să spun că treaba liderului să fie un “umăr permanent” pe care să plângi, este important să accepți că echipa ta este alcătuită din persoane a căror viață s-ar putea să nu fie precum ar putea crede.

#5 Conflictul este inevitabil și trebuie gestionat,

Deși crearea unor relații de muncă sănătoase este un obiectiv crucial, liderul inteligent va ține cont întotdeauna că conflictul este inevitabil și trebuie gestionat, în loc să fie ignorat de dragul liniștii aparente. Relațiile nu se pot îmbunătăți niciodată dacă nu sunt identificate și confruntate problemele. Diferențele dintre oameni sunt inevitabile, iar expunerea lor poate duce la rezoluții foarte utile și idei dincolo de așteptări. Alternativa este extrem de dăunătoare: să lăsăm problemele să se adune și să distrugă atmosfera de la un loc de muncă.

#6 Crearea unui sens comun.

Liderul motivațional trebuie să fie capabil să creeze un sens comun, contribuind astfel, într-un sens real la rezultatele echipei. Acest lucru, presupune a solicita opiniile oamenilor și a tine cont de ideile lor, reamintindu-le în același timp, că lucrează pentru ei și familia lor, nu strict pentru companie.

 

Concluzii

 

Ca și antreprenor, ai posibilitatea să înveţi ceva de la fiecare persoană pe care o ai pe lângă tine, pe care o întâlneşti, din fiecare carte pe care o citeşti şi de la fiecare conferinţă la care participi.

Ieşi din zona ta de confort în care faci mereu aceleaşi lucruri pe care le cunoști, intră în zona de provocare şi învață să faci lucrurile diferit.

Continuă să înveţi pentru a continua să conduci şi astfel vei crea un mediu de dezvoltare propice pentru oamenii pe care îi conduci, care vor creşte şi se vor dezvolta odată cu tine. Acest lucru îţi va transforma business-ul pe care îl conduci.