Dacă succesul pentru tine înseamnă ceea ce vezi în filme sau în mass-media, atunci succesul pentru tine înseamnă bani, mașini, case sau alte aspecte mai mult sau mai puțin fanteziste. Din nefericire, nu vom atinge acest subiect.

,, Shark Tank” este un show de televiziune care se referă la succes într-un mod mai realist și mai aparte. Emisiunea are ca protagoniști cinci oameni de succes,  rechini, miliardari, care decid ce antreprenori la început de drum să finanțeze și să susțină. De remarcat în acest show, sunt criteriile pe care se bazează aceștia, atunci când își aleg antreprenorul. Din moment ce aceștia sunt deja oameni înstăriți, accentul este pus pe investiția timpului. Nu mai contează foarte mult dacă produsul ar putea scoate profit, ci se pune problema dacă produsul este pe placul lor sau nu. Aceste decizii pe care le iau, conturează de-asemenea și viziunea lor despre succes.

Adesea, primele întrebări legate de succes sună astfel: Cum pot să am succes? Cum pot să fac bani mai mulți? Și….nu este nimic în neregulă. Cu toții vrem asta! Sunt însă multe persoane de succes, care ar răspunde că succesul înseamnă mult mai mult decât partea materială. De fapt, sunt destui cei înstăriți care cred că a câștiga bani, este cea mai simplă parte a procesului. În continuare, vom discuta despre 7 pași critici prin care să atingi succesul, dar nu doar din punct de vedere financiar. Multe dintre atuurile de care ai nevoie pentru a fi de succes sunt aceleași cu cele de care ai nevoie pentru a avea o viață împlinită.

 1. Stima de sine

Stima de sine, mai mult decât orice altă caracteristică,  stă la baza celor mai multe succese sau eșecuri. De ce? Deoarece controlează rezultatele a tot ceea ce facem. Ne însoțește peste tot, uneori ca prieten, alteori, ca dușman.

Studiile vorbesc mereu despre accentul pe care trebuie să-l punem pe stima de sine. Dacă tu crezi că meriți să obții ceva, iar încrederea ta este la un nivel optim, atunci vei reuși, indiferent câte obstacole întâlnești. Din fericire pentru cei care au o stimă de sine scăzută, de la copii la adulți, aceasta se poate construi de la zero. Te întrebi cum este posibil? În primul rând, privește-te. Observă-ți punctele slabe și pe cele puternice, punctele bune și pe cele mai puțin bune. Funcționează! Studiile stimei de sine dovedit că cei care au o încredere foarte redusă în ei înșiși, au de fapt o imagine nerealistă sau inexactă a lor. Pentru a avea succes, trebuie să crezi că tu ești singurul care poate să transforme orice eveniment într-o oportunitate și orice minus într-un plus. Această atitudine se va reflecta în fiecare arie a vieții tale!

Un alt mecanism al stimei de sine este acela de a crea reacții chimice la nivelul corpului și preponderent a creierului. Fiecare gând ne programează într-un fel sau altul creierul. 87% din ceea ce spunem despre noi este negativ. La nivel conștient, putem rezista acestei negativități și evident, să ne schimbăm gândurile, să le facem mai plăcute, mai pozitive. Simțim cum ne umplem de încredere atunci când auzim lucruri frumoase despre noi, când ne gândim într-un mod plăcut la noi sau când ne mândrim cu ceea ce am realizat. De pildă, când ne trezim dimineața, sau când avem un moment de repaos, putem să ne spunem lucruri frumoase pe care le credem despre noi. Este un exercițiu ce s-a demonstrat eficient! Nu este greu, așa-i?

În relația cu ceilalți, ne putem ajuta de fapt pe noi! Raportându-ne la alții cu bunătate, sinceritate și respect, construim o stimă de sine puternică atât pentru ei cât și pentru propria noastră persoană. Nu în ultimul rând, trebuie să înțelegem rolul pe care îl joacă stima de sine în atingerea succesului și să luăm măsurile corespunzătoare pentru a evolua.

 1. Responsabilitate

Acțiunile noastre sunt oglinda noastră. Uitându-te în urmă, care au fost acțiunile sau obiceiurile care te-au făcut persoana de azi? Care vor fi cele cu care vei merge mai departe? Cu cât îți vei asuma responsabilitatea, cu atât te vei apropia de succes. A îți asuma responsabilitatea zi de zi, înseamnă a alege rolul conducătorului propriei vieți, în detrimentul rolului de victimă. Cunoști pe cineva care învinovățește pe oricine, în afară de propria-i persoană, pentru orice neplăcere? Sigur persoana în cauză nu este foarte împlinită. În această discuție despre responsabilitate, nu există cale de mijloc. Fie preiei frâiele și indiferent ce se întâmplă, îți asumi rezultatele, fie te complaci în rolul unei persoane slabe.

Ce ne ține în urmă? Te-ai gândit la fricile pe care le ai? Studiile ne arată că 60% din fricile noastre sunt total nefondate. 20% se referă la evenimente trecute din viața noastră, 10% intră în categoria confuziilor și doar 4 – % sunt justificate. Dintre acestea, doar în 2% dintre cazuri putem interveni.

Să îți asumi responsabilitatea, înseamnă de asemenea:

 • Să nu îți pierzi timpul! Stabilește-ți ce ai de făcut pe ziua sau săptămâna aceasta și bifează fiecare sarcină îndeplinită. Nu te împotmoli în lucrurile neprevăzute!
 • Controlează-ți gândurile! Să îți gestionezi gândurile, punându-le în prim plan pe cele pozitive, este poate cel mai important lucru pentru a ajunge la succes.
 • Alege-ți persoanele cu care-ți petreci timpul! Nu poți schimba toți oamenii după preferințele tale, dar poți schimba timpul petrecut cu fiecare sau îți poți selecta mai atent anturajul.
 • Controlează-ți angajamentele! Ia-ți angajamentul că îți vei consuma energia doar pentru oamenii sau proiectele care sunt benefice pentru tine. Este ușor să te lași atras în lucruri neproductive, așa că…deschide ochii!

Să îți asumi rezultatele, reprezintă calea spre succes!

 1. Obiectivele

De ce crezi că atât de mulți oameni nu au reușit să-și atingă obiectivele propuse de-a lungul vieții? Pentru că nu le-au setat corespunzător. Majoritatea oamenilor, nu plănuiesc în avans. Maxwell Maltz, doctor în cibernetică psihologică, este de părere că atunci când îți setezi un obiectiv, mintea îți corectează traseul de a atinge acel obiectiv, folosindu-se de orice detaliu nou recepționat. Cu cât țelul este mai specific, cu atât mai specifice sunt și corecțiile. Haideți să facem un exercițiu prin care să ne setăm o țintă.

 • Scrie scurt și la obiect, folosind persoana I singular. De pildă, ,,Astăzi, îmi cresc stima de sine cu sintagme și acțiuni pozitive.”
 • Setează-ți ținta folosindu-te de perioade scurte de timp. Trei zile, o săptămână. Apoi, axează-te pe ținte care să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp; un an, cinci ani…
 • Setează-ți obiective care să te inspire, dar să fie totodată realiste. Observă fiecare pas pe care-l faci și modifică-l acolo unde este nevoie.
 • Împărtășește-ți visul și țelul cu cei care crezi că te vor înțelege. Îți va fi mai ușor să ai la drum pe cineva.
 • Recompensează-te de fiecare dată când ai atins o reușită. Pentru pașii mici, recompense mai mici, iar o excursie, sau o cină mai aparte, atunci când ai doborât ținta.
 • Păstrează-ți notițele undeva la vedere, ușor accesibile ochiului. Nu prea ai rezolvat mare lucru daca ți-ai scris planul pe o foaie care acum este undeva printre cărți și caiete.

Aceste sfaturi sunt foarte simplu de aplicat, așa că folosește-le chiar de azi și convinge-te că se poate!

 1. Credința și optimismul

Credința fie îți va deschide poarta spre succes, fie ți-o va închide. Nu vorbim despre credința religioasă sau spirituală, ne referim la credința vizavi de viață, adică optimismul. Este credința pe care o găsim în conexiunea minte-corp care, pusă în valoare,  poate face lucruri miraculoase dintr-o persoană obișnuită. Această conexiune este reală. De pildă, când suntem anxioși sau îngrijorați, efectele stărilor se resimt și în corpul nostru. Devenim mai vulnerabili la bacterii sau virusuri. Ați observat că răcim sau ne îmbolnăvim atunci când trecem printr-o stare emoțională negativă, accentuată ?

Pentru că suntem conștienți de existența acestei legături minte-corp, o putem folosi într-un mod pozitiv și de ajutor. Iată cum ne putem consolida optimismul. Optimismul autentic, combină realismul și credința.

 • În primul rând, privești situația într-un mod realist, analizând posibilele rezultate. În final, alegi rezultatul cel mai optimist și pornești spre el.
 • Ai abilitatea de a-ți modifica gândurile și sentimentele, schimbându-ți concentrarea. Când simți că devii din ce în ce mai pesimist sau depresiv, întreabă-te de ce se întâmplă asta și comută atenția imediat!
 • Un alt lucru util este să te implici în activități, mai ales de voluntariat, unde îi poți ajuta pe alții.
 • Fă ceea ce îți place. Fie că asculți muzica ta preferată, te uiți la un serial care te-a binedispus sau îți gătești ceva bun. Meriți din plin și este important pentru spiritul și mentalul tău.
 • Și vocabularul are un rol de jucat în consolidarea optimismului. Dacă ești una dintre acele persoane care folosesc cuvinte și expresii negative, este timpul să faci o schimbare!

Lasă-te inspirat de lucruri pozitive, ai grijă de sănătatea ta fizică și psihică!

 1. Adaptabilitate

Știai că simbolul antic chinezesc pentru criză seamănă cu simbolul care se traduce prin oportunitate? Să vedem problemele ca fiind oportunități, este un mare pas înainte pentru a avea succes atât în viață cât și la locul de muncă. Reprezintă o chestiune de perspectivă. Probleme, schimbări, stres – sunt parte din viața fiecăruia. Adaptabilitatea înseamnă capacitatea de a vedea aceste lucruri ca fiind parte din rutina noastră. Oamenii de succes dezvoltă o putere mentală ce îi ajută să se raporteze la provocări sau eșecuri, ca la moduri prin care pot învăța. Există două căi prin care ne putem raporta la obstacole: să ne adaptăm la situații care sunt mai presus de ceea ce putem noi controla și să ne adaptăm la situații pentru a ne fi benefice. Mai simplu, fie te adaptezi tu, fie adaptezi situația.

Și în acest caz, vorbim despre câteva tehnici care să vă ajute:

 • Ai simțul umorului? Poate fi un aliat de nădejde. Umorul îți poate îmbunătăți perspectiva în ceea ce te privește și în ceea ce privește situația în care te afli. Te poate ajuta să faci haz de necaz și astfel, să înveți mai ușor din greșeli.
 • Emoțiile negative te pot prinde într-o cursă de unde nu mai ai scăpare. Când te afli într-o situație stresantă, încearcă să te delimitezi, până când simți că ai din nou emoțiile sub control. Când ești calm, gestionează situația.
 • Ești o persoană căreia îi plac schimbările, sau nu? Evaluează reacția ta la evenimente neașteptate. Fă un efort să percepi schimbările ca pe ceva obișnuit, iar asta te va ajuta în multe feluri!
 • Știi să spui nu? Dacă ești stresat pentru că ți-ai luat angajamentul să îndeplinești prea multe sarcini este mult mai greu să te adaptezi la situație. Fă-ți programul astfel încât să te ajute, nu te să te copleșească. Învață să spui Nu într-un mod calm și ferm, atunci când trebuie.
 1. Perseverența

Perseverența înseamnă să te dedici total în ceea ce faci. Înseamnă multă muncă, fără care puțini oameni ajung la succes. Răspunde la aceste întrebări și află cât de perseverent ești.

 • Finalizezi ceea ce începi să faci? Mereu? Uneori? Niciodată?
 • Te descurajezi ușor? Ce se întâmplă în acel moment? Renunți sau te ambiționezi?
 • Ceilalți te percep ca un om al acțiunii?
 • Vezi oportunitățile ca fiind în fața ta sau în spatele tău?
 • Transformi problemele în oportunități?

Ține minte următoarele tehnici, pentru a persevera în continuare.

 • Începe să lucrezi la sarcinile cu prioritatea cea mai ridicată. În general, oamenii tind să înceapă cu cele mai ușoare și mai neînsemnate lucruri pe care le au de făcut. Setează-ți în fiecare zi prioritățile bazându-te pe ce ai de finalizat prima dată și acționează cu spor.
 • Dacă dai greș, încearcă din nou! Cere feedback referitor la ce ai făcut bine și mai puțin bine. Dacă nu este o sarcină urgentă, las-o deoparte , dar nu uita să încerci să o împlinești a doua zi! Nu te da bătut!
 • Dacă ai ajuns în impas cu o problemă, ia o pauză. Schimbă-ți dispoziția, încearcă să-ți distragi atenția cu altceva și întoarce-te la lucru cu o nouă perspectivă.
 • Cultivă relații cu oameni care au viziuni similare cu ale tale. Aceștia pot fi o sursă de inspirație și te pot ajuta să perseverezi, atunci când te-ai împotmolit.
 • Abordează probleme, folosindu-te de logică și onestitate. O abordare negative te va împiedica să fii perseverent și va transforma totul în ceva mai dificil decât este.

Țintește spre excelență! Transformă încrederea în performanțele tale, într-un obicei!

 1. Integritate

De ce este integritatea atât de importantă? Pentru că fără aceasta, nu ai respect de sine, drept urmare nu vei avea nici stimă de sine. Datorită societății în care trăim și preponderent datorită mass-media, care promovează destul de mult superficialitatea, integritatea a fost dată la o parte. Se pare că aparențele sunt totul. Marea problemă o reprezintă lipsa valorilor, punându-se accent pe succesul exterior, care, în lipsa unui succes interior nu va rezista.

Cu ajutorul următoarelor puncte, îți vei putea măsura nivelul de integritate:

 • Persoanele care mă cunosc au încredere că voi scoate lucrurile la capăt.
 • Sunt văzut ca o persoană loială și de încredere.
 • Mă comport cu alții, la fel cu mi-ar plăcea să se comporte ei cu mine.
 • Nu cheltuiesc bani în neștire.
 • Dacă persoana iubită este la fel de loială ca și mine, mă simt mulțumit.

 

Pentru a avea integritate, trebuie să știi ce vrei și trebuie să știi cine ești. Dacă nu descoperi asta, nu poți să fii onest cu tine însuți, în concluzie, nu poți fii integru. Întreabă-te:

 • Cum vreau să-mi trăiesc viața?
 • Ce ocupație aș vrea să am?
 • Ce mi-ar aduce sens și mulțumire în viața?

Dacă simți că mai este loc pentru îmbunătățirea integrității tale, iată câteva sfaturi:

 • Fii sincer cu tine dar și cu ceilalți.
 • Când iei decizii, întreabă-te ,,Acesta este lucrul cel mai onest sau autentic pe care-l pot face? Cum îi va afecta pe alții?”
 • Găsește un model dintre persoanele pe care le admiri pentru integritatea lor.
 • Vorbește și comportă-te onest!

Integritatea nu doar că te ajută să-ți construiești stima de sine, te ajută să îți consolidezi sau să îți schimbi reputația. Cum te percep ceilalți este foarte important pentru a avea succes!

Concluzie

Prin următoarele rânduri, Ralph Waldo Emerson definește succesul cu mare acuratețe:

,,Cum măsori succesul?

Să râzi des și mult;

Să câștigi respectul oamenilor inteligenți și afecțiunea copiilor;

Să câștigi aprecierea criticilor onești și să reziști trădării prietenilor falși;

Să apreciezi frumusețea;

Să găsești ce e mai bun în ceilalți;

Să lași în urmă lumea, un pic mai bună, fie printr-un copil sănătos, fie printr-o grădină îngrijită, o condiție socială reabilitată sau o meserie bine făcută;

Să știi că măcar un suflet a respirat mai ușurat, pentru că tu ai existat;

Asta înseamnă să ai succes.

Îți doresc succes!”