De ce proprietarii de afaceri nu lucrează mai des cu obiective?
Există mai multe motive pentru care proprietarii de afaceri nu reușesc să își stabilească obiective. Este o problemă comună și le poate afecta negativ afacerile. Mai jos, sunt unele dintre cele mai comune motive:
Frica de eșec
Prin stabilirea obiectivelor, dacă proprietarul afacerii nu le îndeplinește, cei din jur ar putea concluziona că a eșuat. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care, unii antreprenori, nu își stabilesc obiective.
Frica de succes
O frică, la fel de puternică precum cea de eșec, este, pentru unii antreprenori, cea de succes. Dacă cumva companiile lor nu sunt suficient de mari pentru a face față succesului? Dacă prin stabilirea obiectivelor, pot fi nevoiți să își asume mai multe activități, cum ar fi extinderea facilităților?
Frica de a fi trași la răspundere
Când îți setezi obiective oficiale, așteptările sunt mult mai mari și presiunea creşte.
Prea mult timp consumat
Este nevoie de timp pentru brainstorming și pentru a crea sarcini aliniate cu obiectivele. Cu excepția cazului în care au angajați care să preia din sarcini, mulți proprietari de afaceri, în calitate de angajați unici, au nevoie de timp pentru a gestiona chiar și activitățile de zi cu zi.
De ce să te deranjezi dacă ești singurul angajat?
Când ești singurul angajat din afacerea ta, de ce trebuie să mai ai obiective? Mulți proprietari de mici afaceri, se consolează cu ideea că oricum știu ei ce trebuie să obțină.
De ce să nu te lași dus de val?
Mulți proprietari de afaceri mici au impresia că “a merge cu fluxul”, nu e o mare problemă. Credința lor este că orice se va întâmpla, a fost menit să fie. Stabilirea obiectivelor este o pierdere de timp pentru oamenii care se simt în acest fel. În timp ce există proprietari de afaceri care au avut succes fără stabilirea obiectivelor, majoritatea se luptă cu afacerea lor. De fapt, acesta ar putea fi motivul pentru care majoritatea întreprinderilor mici, nu trec nici măcar pragul a 2 ani de activitate.
Concluzii
Este esenţial pentru un antreprenor să aibă obiective bine definite, pentru îndeplinirea cărora să lucreze zilnic. Toate studiile arată că oamenii de succes au obiective clare, ştiu exact ceea ce doresc şi se concentrează numai asupra modului în care pot obţine aceste lucruri.
Obiectivele clare, bine stabilite, oferă un scop în viaţă, ne măresc încrederea şi nivelul de motivaţie. De asemenea, ne simţim împliniţi şi plini de bucurie şi satisfacţie personală atunci când progresăm, pas cu pas, către îndeplinirea lucrurilor care sunt cu adevărat importante pentru noi.
Fiecare pas pe care-l facem şi care ne apropie de obiectivul nostru, creşte siguranţa de sine, încrederea în forţele proprii, ceea ce ne va permite ca pe viitor să ne stabilim obiective mai mari, mai importante. Efectul bulgărelui de zăpadă: începem cu un obiectiv mic, care, după ce îl vom îndeplini, ne va motiva şi ne va permite să ne stabilim şi să realizăm obiective mai mari, apoi altele şi mai mari.