A asculta activ înseamnă a adopta o atitudine înțelegătoare: a nu interpreta, a nu judeca, a nu acuza, a nu critica, a nu devaloriza, a nu da sfaturi care nu au fost cerute. De asemenea, a asculta cu adevărat înseamnă a fi empatic cu gândurile și sentimentele celuilalt. Empatia este arta prin care o persoană se poate identifica cu sentimentele interlocutorului, ascultându-l atent pentru a-i putea înțelege mai bine punctul de vedere, motivația, interesul, pentru a vedea lumea prin prisma lui.

Care sunt cele 7 motive pentru a asculta activ

  1. Înțelepciunea este recompensa finală pe care o veți culege o viată întreagă ascultând, mai degrabă decât vorbind.” Marii înțelepți au învățat să asculte înainte de a vorbi. Uneori este mai bine să ții gura închisă și urechile larg deschise…
  2. Ascultarea este un mod minunat de a portretiza sinceritatea respectului.
  3. Obișnuința ascultării, face mai bine decât vorbirea.
  4. Oamenii cu relații de calitate excelează la capitolul ascultare. Dacă auzi suficient de des ceea ce au oamenii în minte, este mai probabil să îți devină prieteni pe viață.
  5. Succesul poate fi obținut prin vorbire, însă doar ascultarea oferă… excelență.
  6. Ascultarea ne poate transforma viața. Chiar și Shakespeare petrecea un timp și nu unul oarecare, “înmuind idei” culese prin ascultare.
  7. Elementul cheie al unei bune comunicări și motivări a celuilalt, este abilitatea de a auzi lucrurile nespuse. Deci există momente în care ascultarea necesită mai mult decât auz.