Avem tendința să ne gândim la un „NU” ca la un semn de stop roșu, mare, în mijlocul străzii? Dar ți s-a părut vreodată că, uneori, a spune „NU”, te va propulsa înainte? În afaceri, la fel ca în viață, apar o multitudine de oportunități. Aceasta poate deveni o problemă, deoarece ispita este să spui mereu „DA”. La urma urmei, cine știe când va mai apărea o astfel de oportunitate în calea ta? Oare spunând un „DA”, prea devreme, s-ar putea să irosești resurse utile în altă parte?

Cum și când ar trebui să spunem “NU”?

  • Cum vă va folosi timpul? Există doar atât de multe ore într-o zi, așa că, atunci când te uiți la o oportunitate, trebuie să decizi dacă acesta este ceva care va merita timpul tău. Pentru a-ți da seama, întreabă-te ce va face această oportunitate pentru tine. Va crește afacerea ta? Îndeplinește o nevoie curentă? Va îmbunătăți un set de abilități? Este ceva plăcut? Toți acești factori sunt de luat în considerare.
  • Care este investiția necesară în ceea ce privește alte resurse? Ce te va costa acest lucru în resurse umane? Există un cost fizic în materiale sau antrenamentul care va fi necesar? Este o rentabilitate corectă a acelei cheltuieli?
  • Există steaguri roșii? De exemplu, este cunoscut clientul ca fiind dificil de lucrat cu el? Pare clar ceea ce-și dorește?
  • Este această oportunitate realistă? Este ceva care chiar te interesează?
  • Vor suferi și alți clienți dacă veți prelua această lucrare? Dacă deja v-ați angajat în alte proiecte, cum veți proceda? Veți trata fugitiv clienții fideli de dragul celor noi?
  • Ați făcut deja cât de mult ați putut în această direcție? S-ar putea ca aceasta să nu fie deloc o oportunitate, ci doar mai mult din ceea ce faceți de-a lungul timpului?
  • Vă va afecta acest lucru într-un mod negativ? Dacă sunteți deja suprasolicitat și “expirat”, chiar și ceva care este o oportunitate adevărată ar putea fi un stres pentru dumneavoastră?
  • Ați vorbit despre asta cu mentorii dumneavoastră? S-ar putea să rezulte o perspectivă diferită

Concluzia: Învață să spui “NU”! Uneori, un „DA” îți poate afecta serios viața și afacerea!