Amânarea, obiceiul care poate influența soarta afacerii tale

 

„Nu toate lucrurile cu care ne confruntăm pot fi schimbate. Dar nimic nu poate fi schimbat până când este confruntat. ” – James Baldwin

Cu toții am renunțat să facem ceva la un moment dat sau am amânat. Dar când asta devine un obicei și un model în existența noastră de zi cu zi, devine o problemă.

„Parcă nu am chef să …”

„Nu vreau să …”

„O voi face mâine …”

Acestea sunt toate frazele care ies în mod natural din gură procrastinatorilor atunci când se confruntă cu o sarcină care trebuie îndeplinită. Adesea sunt însoțite de un „săracul de mine” subînțeles, după ton și expresia fetei.

Procrastinarea se întâmplă tuturor, chiar și celor care sunt foarte productivi. Singura diferență este capacitatea persoanelor productive de a recunoaște amânarea și de a nu caută scuze. Aceștia învață după fiecare astfel de episod cum să învingă procrastinarea folosind o abordare calculată și strategică pentru a o combate.

Procrastinarea nu este doar un management slab al timpului sau lenea. De multe ori provine din emoții negative care ne țin pe loc. Oamenii amână lucrurile pentru că nu au dispoziția potrivită. Apoi se distrag cu alte sarcini. Iar atunci când se trezesc la realitate se simt vinovați că au pierdut atât de mult timp.

Această buclă continuă de comportament autodistructiv poate fi ruptă numai atunci când descoperi ceea ce te determină să amâni.

Cei mai mulți dintre noi experimentăm sentimentul de vinovăție atunci când amânăm. Devenim propriul nostru dușman. Știm ce ar trebui să facem și ce ne interesează cel mai bine, dar nu facem. Grecii l-au numit akrasia – slăbiciunea voinței; acționând contrar a ceea ce știm este în interesul nostru.

Procrastinatorii sunt excelenți pentru a face scuze. Trucul pentru a învinge amânarea este să recunoști obiceiurile și tiparele tale care te determină să amâni și să faci modificări.

Înainte de a putea învinge procrastinarea, trebuie să recunoști obiceiurile și tiparele propriului comportament de procrastinare.

 

Un exemplu ar fi să descoperi acești trei factori care te duc spre procrasternare:

 

Când procrastinezi – întrebă-te ce situații te determină să amâni. Este mai mult la serviciu sau acasă? Te chinui să termini sarcinile sau să le începi?

Cum procrastinezi– întrebă-te ce faci când te prinzi că procrastinezi. Urmărești rețelele de socializare, te uiți la televizor sau găseșți sarcini neimportante de finalizat?

De ce procrastinezi – Ce te determină să renunți la a face ceva? Ești distras sau te simți copleșit?

Trebuie să faci puțină ordine în viața și gândurile tale. Ai nevoie să știi ce e important în viața ta și ce te ajută să-ți atingi obiectivele și să învingi procrasternarea. Felul prin care poți face asta, este să-ți iei câteva minute să notezi ce e important pentru ține și afacerea ta și unde se află asta pe lista de priorități.

Începe să creezi un plan. Privește imaginea de ansamblu a ceea ce vrei să realizezi. Gândește-te la obiectivul final și începe sa faci zilnic pași  pentru a-l atinge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.